| I. Introductory | XI. The Story of Athirai |
| II. The Festival of Indra | XII. The Story of Kayachandika |
| III. An Evening in the City | XIII. The Prince Pursues His Love |
| IV. The Meeting in the Grove | XIV. Prison-House Turned Home of-Mercy |
| V. The Abode of the Dead | XV. The Murder of the Prince |
| VI. “Night and Morning" | XVI. Manimekalai is Imprisoned |
| VII. Manimekalai Learns Her Past | XVII. Manincekalai is Released |
| VIII The Never-Failing Grail | XVIII. Manipallavam Revisited |
| IX. Aravana the Hoary Sage | XIX. “A Tale of two Cities” |
| X. The Episode of Aputhra | XX. The End of the Story |
Glossary
| Agasthya அகத்தியன் | Chembian செம்பியன் |
| Agni அக்கினி | Cheran Chenguttuvan சேரன் செங்குட்டுவன் |
| Ahalya அகலியை | Chetty செட்டி |
| Amirthapathi அமிர்தபதி | Chilappadhikaram சிலப்பதிகாரம் |
| Apanchika ஆபஞ்சிகன் | Chinta-Devi சிந்தாதேவி |
| Aputhra - ஆபுத்திரன் | Chitrapathi சித்திராபதி |
| Aravana - அறவணன் | Chitrapuri சித்திராபுரி |
| Arjuna - அருச்சுனன் | Chola Desa சோழதேசம் |
| Asala - அசலன் | Dharma-dhattan தரும தத்தன் |
| Asodharam - அசோதரம் | Dharma-savaka தரும சாவகன் |
| Athirai ஆதிரை | Dharma-Vanam தரும வனம் |
| Attipathi அத்திபதி | Durga துர்க்கை |
| Avanti - அவந்தி | Dutchaya துச்சயன் |
| Bharathan பரதன் | Dwipa - Thilaka தீப திலகை |
| Bhumi- Chandran பூமி சந்திரன் | Ettikumaran எட்டி குமரன் |
| Bhuti பூதி | Gandhara காந்தாரம் |
| Brahma-dharma - பிரம தருமன் | Gandharvas கந்தருவர் |
| Chakkaravala - giri சக்கரவாளகிரி | Gomukhi கோமுகி |
| Chakkaravala-kottam சக்கரவாளக் கோட்டம் | Gothamai கோதமை |
| Chanbai சண்பை | Gujjaras குச்சரர் |
| Chandra-dhatta சந்திர தத்தன் | Indra இந்திரன் |
| Cháranás சாரணா | Idavayam இடவயம் |
| Chathanar சாத்தனார் | Jana-mithran ஜனமித்திரன் |
| Chavakas சாவகர் | Jivaka Chintamani சீவக சிந்தாமணி |
| Cheethalai சீத்தலை | Jumbu - dwipa சம்புத் தீபம் |
| Kesa-Kambala கேச கம்பளன் | Kayankarai காயங்கரை |
| Killi கிள்ளி | Lakshmi இலக்குமி |
| Koola-vánigan கூல வாணிகன் | Lanka இலங்கை |
| Korkai கொற்கை | Madhavi மாதவி |
| Kovalan கோவலன் | Madura மதுரை |
| Kowsikan கௌசிகன் | Madurapathy மதுராபதி |
| Kundalakesi குணடல கேசி | Maghada மகத |
| Kakanthan ககந்தன் | Maha-Bali wown wal, மாவலி |
| Kakanthi காகநதி | Maha - meru மஹாமேரு |
| Kali காளி | Manaikan மாநாய்கன் |
| Kalinga கலிங்கம் | Manimekala-Devi மணிமேகலா தேவி |
| Kama காமன் | மணிமேகலா தெய்வம் |
| Kanaka கனகன் | Manimekalai மணிமேகலை |
| Kanchana காஞ்சனன் | Manipallavam மணிபல்லவம் |
| Kanchanapuram காஞ்சனபுரம் | Maruda - vehan மாருத வேகன் |
| Kayankarai காயங்கரை | Marudhi மருதி |
| Kanchi காஞ்சி | Másáthuván - மாசாத்துவான் |
| Kannaki கண்ணகி | Mavan-killi மாவண் கிளவி |
| Kanthan காந்தன் | Maya மயன் |
| Kapilapuram கபிலபுரம் | Mohini மோஹினி |
| Kapilai கபிலை | Munmukha மண்முகன் |
| Karikalan கரிகாலன் | Muruga முருகன் |
| Kaveran கவேரன் | Nága-nádu நாகநாடு |
| Kaveri காவேரி, காவிரி | Nagapuram நாகபுரம் |
Kávèripatnam காவேரி பட்டணம், காவிரிப்பூம் பட்டினம் | Nágás, Nákás நாகர் Nedum Chezhyan நெடுஞ்செழியன் |
| Kayachandika காயசண்டிகை | Neelapatlii நீலபதி |
| Pandyan - பாண்டியன் | Thiruvalluvar திருவள்ளுவர் |
| Parasuraman பரசுராமன் | Udhaya-kumaran உதய குமாரன் |
| Peeli - Valai பீலிவளை | Upavanam உபவனம் |
| Podhya பொதிய | Vaikai வைகை |
| Poompukar பூம்புகார் | Vasakh வைசாகம் |
| Punnya-rajan புண்ணிய ராஜன் | Vaisya வைசிய |
| Raghulan இராகுலன் | Valai-vanan வளைவணன் |
| Rama இராமன் | Valayapathi வளையாபதி |
| Ratna-dwipam இரத்தின தீபம் | Valmiki வான்மீகி |
| Ravivarman இரவிவன்மன | Vanji வஞ்சி |
| Sadhu-chakra சாதுசக்கரன் | Vasa-mailai வாசமயிலை |
| Sadhuvan சாதுவன் | Vasantha-málai வசந்தமாலை, வயந்த மாலை |
| Sakya சாக்கிய | |
| Sali சாலி | Vasanthavai வாசந்தவை |
| Sampapathy சம்பாபதி | Vaisishta வசிட்டன |
| Sampathy சம்பாதி | Vasu வாசு |
| Sangadharman சங்க தருமன் | Vayanangode வயனங் கோடு |
| Sanghaman சங்கமன் | Veerai வீரை |
| Sarngalan சாரங்கலன் | Vrinji விரிஞ்சி |
| Srirangam ஸ்ரீரங்கம், சீரங்கம் | Vrischikan விருச்சிகன் |
| Srungi சிருங்கி | Viswamitra விசுவாமித்திரனா |
| Suthamathi சுதமதி | Virata விராட |
| Seerthi சீர்த்தி | Visakha விசாகம் |
| Singapuram சிங்கபுரம் | Visakai விசாகை |
| Siva சிவன் | Vindhya விந்திய |
| Sridhara ஸ்ரீதரன், சீதரன் | Yama யமன் |
| Tharai தாரை | Yavana யவன |
| Thildttama திலோத்தமை | |
--------------------